Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Το ενεργειακό όφελος της κατοικίας από την αντικατάσταση των κουφωμάτων

Η αντικατάσταση των κουφωμάτων, είναι μία από τις βασικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας, όπως προβλέπεται και από το σχετικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Το παρακάτω άρθρο, έχει σκοπό να σας ενημερώσει για τα ενεργειακά οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τον χώρο διαβίωσής σας αλλά και για την «τσέπη» σας, όταν αποφασίσετε να αλλάξετε τα παλιά σας κουφώματα με νέα σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά να μάθετε και πολλά ακόμη «μυστικά» που θα πρέπει να γνωρίζεται, πριν αποφασίσετε να προβείτε σε μία τέτοια «επένδυση». 


Ο όρος «αντικατάσταση κουφώματος» αναφέρεται σε όλες τις εργασίες που χρήζουν να γίνουν για την αλλαγή ή την βελτίωση ενός υπάρχοντος τοποθετημένου κουφώματος. Σήμερα, υπάρχει εγκατεστημένος σε όλη την Ελλάδα ένας τεράστιος αριθμός κουφωμάτων, η παλαιότητα των οποίων κυμαίνεται από 15 μέχρι και 50 έτη. Τα συγκεκριμένα κουφώματα μπορεί τη χρονική στιγμή που τοποθετήθηκαν να ικανοποιούσαν τις ανάγκες εκείνης της εποχής, αλλά τώρα μπορούν να θεωρηθούν στην καλύτερη περίπτωση παρωχημένα και στη χειρότερη ως επικίνδυνα.

Μέχρι και πριν από 15 χρόνια οι σύνηθες κατασκευές κουφωμάτων ήταν:

- Ξύλινα ανοιγόμενα κουφώματα
- Συρόμενα αλουμινίου τύπου ΑΤ
- Ανοιγόμενα αλουμινίου τύπου ΑΤ


Η τεχνολογία και οι τεχνικές γνώσεις εκείνης της εποχής, δημιούργησαν κουφώματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, όπως επίσης και στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις. Ο νέος τρόπος ζωής με τις απαιτήσεις που αυτός δημιούργησε απαιτεί πλέον συστήματα αλουμινίου με υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο και υψηλή αισθητική, στοιχεία τα οποία θα βελτιώσουν και θα στηρίξουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα προς αντικατάσταση κουφώματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία από τη φύση τους δημιουργούν έντονη την ανάγκη της αντικατάστασης.


Φάσεις αντικατάστασεις παλαιών ξύλινων κουφωμάτων με εξωτερικό τυλιγόμενο ρολό (χαρακτηριστική περίπτωση της πλειοψηφίας των παλαιών διαμερισμάτων), με νέα θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου (δίφυλλη μπαλκονόπορτα με διπλό τζάμι και ρολό αλουμινίου τυλιγόμενο).

- Τα ξύλινα κουφώματα κατασκευάζονταν από ογκώδη προφίλ κάσας και φύλλων. Για το λόγο αυτό, η επιφάνεια υάλωσης και κατά συνέπεια και η επιφάνεια θέασης και φωτισμού είναι αναλογικά μικρές. Συνεργάζονται με εξαιρετικά ογκώδη κουτιά ρολού, τα οποία προεξέχουν στο εσωτερικό της κατοικίας. Τοποθετούνταν κατά τεκμήριο ως υάλωση, το απλό μονό τζάμι, με άμεση συνέπεια την εξάλειψη κάθε έννοιας θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Τέλος, οι απαιτήσεις συντήρησής τους είναι εξαιρετικά αυξημένες, επίπονες και δαπανηρές.

- Τα συρόμενα συστήματα τύπου ΑΤ χρησιμοποιούσαν τις δεκαετίες 1970-1980 κατά κόρον ως υάλωση ένα απλό μονό τζάμι με άμεση συνέπεια την εξάλειψη κάθε έννοιας θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Στερούνταν σύγχρονων διατάξεων στεγάνωσης στο σημείο επαφής των γάντζων και η στεγάνωση των χωνευτών κατασκευών ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τέλος, ήταν συστήματα χωρίς θερμοδιακοπή με αποτέλεσμα την πρακτικά ανύπαρκτη θερμομόνωση.

- Τα ανοιγόμενα συστήματα ΑΤ της ίδιας εποχής, στερούνταν κεντρικού ελαστικού στεγάνωσης και λοιπών στεγανωτικών διατάξεων. Αντιμετώπιζαν το ίδιο θέμα με τα συρόμενα αναφορικά στην υάλωση και στα ζητήματα θερμοηχομόνωσης.

Οι λόγοι που επιβάλλουν σήμερα την αντικατάσταση των παραπάνω κατηγοριών κουφωμάτων είναι:

1. Θερμομόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας. Η αντικατάσταση ενός μή θερμοδιακοπτόμενου με ένα θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα έχει θεαματικές επιπτώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα ουσιαστικά απομονώνει το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον, μη επιτρέποντας την μεταφορά θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο, περιορίζεται η χρήση διατάξεων και συσκευών θέρμανσης και ψύξης. Τα αποτελέσματα είναι περισσότερο θεαματικά αν χρησιμοποιηθούν ανακλαστικοί υαλοπίνακες χαμηλής απορροφητικότητας με ειδικά αέρια στο διάκενο ανάμεσα στα δυο τζάμια.

2. Ηχομόνωση. Οι σύγχρονες διατάξεις στεγάνωσης με κεντρικά και περιμετρικά ελαστικά σε συνάρτηση με διπλές υαλώσεις, έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την μεταφορά του ήχου από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό της κατοικίας και το αντίστροφο. Στα σημερινά πολύβουα αστικά κέντρα, η ηχομόνωση αποτελεί σημαντική παράμετρο σχετική με την ποιότητα ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πολλές φορές επιζητούμε την «απομόνωσή μας» από το εξωτερικό περιβάλλον για να ηρεμήσουμε από το πιεστικό σύγχρονο τρόπο ζωής, η ηχομόνωση καθίσταται άκρως σημαντική.

3. Η αισθητική του χώρου. Τα σύγχρονα συστήματα αλουμινίου διατίθενται σε διάφορες μορφές, καμπυλωτά και ίσια, και σε διάφορες τάξεις μεγέθους, μικρά και μεγάλα. Επίσης, η δυνατότητα διαφορετικών χρωματισμών και αποχρώσεων, καθώς επίσης και διχρωμιών, καλύπτουν αφενός όλες τις αρχιτεκτονικές τάσεις και αφετέρου δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον κατοικίας ή εργασίας.

4. Ασφάλεια. Οι σύγχρονοι μηχανισμοί κίνησης και ασφάλισης των κουφωμάτων διαθέτουν κλειστικές διατάξεις, οι οποίες προσφέρουν δυνατότητα αυξημένης ασφάλισής τους για αντικλεπτική προστασία.


Φωτ. Alumil


Οι συνήθεις τυπολογίες κουφωμάτων προς αντικατάσταση είναι οι παρακάτω:

Ξύλινα κουφώματα
- Ανοιγόμενο με ρολό
- Ανοιγόμενο με παντζούρι

Συρόμενα αλουμινίου τύπου ΑΤ

- Επάλληλα με και χωρίς ρολό
- Επάλληλα με σήτα, με και χωρίς ρολό
- Μονόφυλλο και δίφυλλο χωνευτό τζάμι, σήτα, με και χωρίς ρολό
- Μονόφυλλο και δίφυλλο χωνευτό τζάμι, σήτα, παντζούρι

Ανοιγόμενα αλουμινίου τύπου ΑΤ

- Ανοιγόμενο με ρολό
- Ανοιγόμενο με παντζούρι

Ανάλογα με την τυπολογία που καλούμαστε να αντικαταστήσουμε, ακολουθούμε και διαφορετική μεθοδολογία στην υποδομή για την τοποθέτηση του νέου κουφώματος.

Ξύλινα κουφώματα


Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες.
α) Αφαίρεση μόνο των κινούμενων τμημάτων του κουφώματος και τοποθέτηση της νέας κάσας αλουμινίου επάνω στην ξύλινη κάσα. Για καλύτερη εφαρμογή μπορούμε να αποκόψουμε το «φτερό» της ξύλινης κάσας για να δημιουργηθεί έτσι, μια όσο το δυνατό περισσότερο επίπεδη επιφάνεια για την έδραση της κάσας αλουμινίου.

β) Πλήρη αποξήλωση και της ξύλινης κάσας και τοποθέτηση του νέου κουφώματος στο κενό που θα δημιουργηθεί. Λόγω του ότι, συνήθως, οι ξύλινες κάσες είναι μεγαλύτερες από τις κάσες αλουμινίου, θα χρειαστεί να τοποθετηθεί στο κενό που θα δημιουργηθεί κάποια συμπληρωματική διάταξη προφίλ κάλυψης κενού.

Συρόμενα αλουμινίου τύπου ΑΤ

Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται πλήρη αφαίρεση των κασών. Σε αντίθεση με τα ξύλινα κουφώματα, η αφαίρεση τους είναι πιο εύκολη και γίνεται αφαιρώντας τις βίδες στερέωσης, που υπάρχουν στις κάσες. Τα συρόμενα αλουμινίου αυτού του τύπου έχουν πλάτος προφίλ μικρότερο από τις συνηθισμένες κάσες αλουμινίου, με συνέπεια το κενό που δημιουργείται, να καλύπτεται εύκολα από την νέα κάσα. Στην περίπτωση χωνευτών κουφωμάτων θα πρέπει να επιλεγεί κάσα της οποίας το πλάτος να είναι αντίστοιχο της κάσας που αφαιρέθηκε για να μπορεί να τοποθετηθεί στο υπάρχον διάκενο του τοίχου.

Ανοιγόμενα αλουμινίου τύπου ΑΤ
Ακολουθούμε την ίδια μεθοδολογία αφαίρεσης κασών όπως και στα συρόμενα.

Για αντικατάσταση κουφωμάτων, προτείνεται σήμερα η τοποθέτηση θερμοδιακοπτόμενων συστημάτων αλουμινίου, τόσο για τα ανοιγόμενα και για τα συρόμενα. Ο λόγος είναι ότι η νέα νομοθεσία για το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα πρέπει να έχει κάθε κτήριο, προϋποθέτει τα κουφώματα που θα τοποθετηθούν να είναι θερμοδιακοπτόμενα προκειμένου να μπορούν να καλυφθούν οι απαιτήσεις που αυτό πρεσβεύει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι στην περίπτωση που για κάποιο λόγο απαιτείται να γίνει η αντικατάσταση με σύστημα χωρίς θερμοδιακοπή, αυτό δεν είναι πραγματοποιήσιμο. Πρακτικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδος με ήπιο τον Χειμώνα καιρό, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε θερμοδιακοπτόμενα (θερμομονωτικά) συστήματα κουφωμάτων, αφού και τα απλά (συμβατικά) με διπλό όμως τζάμι, προσφέρουν πολύ καλή απόδοση.

Το σίγουρο είναι, ότι η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου, έχει αναπτύξει σήμερα και διαθέτει στην αγορά κορυφαία συστήματα κουφωμάτων από πλευράς απόδοσης, λειτουργικότητας, ασφάλειας και design.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου